Matsmart: Fisk

Vi skulle göra en fisksoppa av Alaska Pollock, men jag orkade inte hålla på. Så jag gjorde en sås istället av allt som jag hade över i kylen. Gullök, purjolök, rödlök, tomat, tomatpuré, vispgrädde... Skjuts in i ugnen! Serveras med pasta.
 



 
 
 

Matsmart: Bilder från veckan


Matsmart: Broccolipasta

Snabb, enkel, vegetarisk.

Matsmart: Falukorv med potatissallad

Fick många komplimanger för denna igår, den ser mycket godare ut på en tallrik i verkligheten än på bild. Det hade sett godare ut om vi använt färskpotatis, men det fanns inte i affären.

Matsmart: Ekonomi

Första veckans matinköp gick på ca 250 kr. Och det täckte in lite frukostprodukter också. På den veckan åt vi alla dagens måltider utan att köpa till någonting. Det är fantastiskt för ett hushåll på två personer. Vecka 2 kostade det lite mer, ca 350 kr. Fortfarande bra!

Men den här veckan, och jag skyller det på att vi fick planera matsedeln i absolut sista minut (utanför Ica Maxis entré) ,så gick notan på 600 kr.

Det är för vi bara valde maträtter från ICA-appen utan att tänka på om vissa ingredienser kunde användas till två maträtter osv. Så jag är övertygad om att vi kommer att få slänga en halv purjolök, en salladsmix och en del annat som inte kommer att gå åt.

Men vi får se!

Matsmart: En uppdatering

Tyvärr har jag inga bilder från de senaste dagarna, men såhär har det sett ut:

I måndags kväll gjorde jag en jättegod köttfärssås av överblivna rivna morötter och tikka masala-sås. Ris till det. Den funkade sedan bra som lunch dagen efter. Och den sista portionen tog jag till lunch idag tillsammans med potatis.
På tisdagskvällen gjorde jag stekt falukorv med potatis- och morotsmos.
På onsdagskvällen åt jag ute och tog med mig potatispaj som blivit över. Min sambo som var hemma gjorde pannbiff till torsdagens lunch, och det sitter jag faktiskt och äter nu till middag också.
Torsdagens middag blev inte alls särskilt stor eftersom jag sprang iForm-loppet och kom hem sent. Avokado på Finn Crisp och en banan.

Och förresten, om det saknas tillbehör till en lunch och ni inte hinner eller orkar koka nåt alternativ så kan man oftast ta med sig ett paket nudlar och koka i micron. Eller göra en ordentlig sallad.

Matsmart: Potatispaj

Att göra en potatispaj är perfekt om du har en massa potatis hemma men vill pröva någonting nytt. Receptet hittar ni här, fast jag använde en överbliven stump gouda istället för getost. Fyllningen som blev över hällde jag över i en stekpanna och stekte på låg värme under lock ett riktigt bra tag. Potatispannkakan passar bra på knäcke, eller bara som den är.

Matsmart: Morotssås

Hmm, stort problem idag eftersom matschemat tog slut. Men ska man ha matlåda så ska man, så det blev en morotssås, helt lakto-vego.

Matsmart: Makrillklämma

Om det blev över kokt potatis från gårddagens mat kan du alltid använda den i en klämma eller på en macka. Igår bjöd jag mamma på snabbmat: en klämma fylld med makrill i tomatsås, ägg, potatis, rödlök och lite gräslök. Går att variera i all oändlighet, smutta på gräddfil, släng in lite gurka...

Matsmart: Kikärtsgryta

Igår gjorde jag en helt vegansk gryta gjort på kikärtor, tomater, rotfrukter och tikka masala-sås.

Matsmart: Mellis

Köpte ett nät med avokados vid storhandlingen, nu gäller det att äta upp dem. Avokados brukar annars alltid slängas i onödan, medans man väntar på att de ska mogna och missar att ta vara på dem förrns det är för sent.

Finn Crisps och mosad avokado med flingsalt på. En är med färskost på, det blev också gott.


Matsmart: Gårdagens mat

Som utlovat, bilder från gårdagen!


Matsmart: Middag och efterrätt

Lyckades inte få in mina bilder i datorn så de kommer imorgon istället.

Jag gjorde en korvstroganoff idag, jag behövde bli av med en matlagningsgrädde som passerat bäst före-datumet med 7 dagar, vilket känns som ett gränsfall. Men det luktade och smakade helt okej och enligt ICA kuriren håller sig mjölk och grädde (öppnade förpackningar) upp till 7 dagar om de förvaras rätt.

Jag behövde även bli av med ägg och smör som jag haft i kylen rätt länge. Jag brukar behålla ägg nån månad efter bäst före-datumet och smör ungefär likadant (smör funkar även att frysa). Så jag gjorde kladdkakemuffins!

Matsmart: Laxwrap

Jag ska försöka att använda gårddagens rester till ny mat. Lantmännen hade en kampanj för något år sedan där de försökte minska matspillet i hushållen och då gav de ut en bok som heter Var Rädd Om Maten. Boken innehåller 50 recept för 100 dagar och visar bra sätt att ta tillvara på resterna för att skapa nya maträtter. Dessutom innehåller den massor av andra matsmarta tips.

Själv hade jag en del ugnstillagad lax, potatis, gräddfil och gräslök över från gårddagen. Jag lade allting på ett tunnbröd, skivade lite även en avokado och strödde flingsalt över skapelsen - och vips hade jag en god wrap till kvällsmålet!




En klimatsmart start

Bananer.


Japp, hela min världsbild blev rubbad på grund av bananer.


Det känns lite löjligt, banalt nästan, att säga att bananer var upphovet till mitt stora revelation-moment men så är det. Låt mig förklara:


Jag var inne på PrisXtras frukt- och grönsakssdisk och skulle välja ut lite smarrigheter ur naturens godisförråd när jag helt plötsligt noterade den enorma kvantiteten bananer som fanns för försäljning. Dessa fraktas alltså till min lokala PrisXtra ända från Långbortistan nånstans i fjärran.


Jag bara stod där och zoomade ut och zoomade ut i tankarna: Stockholm, Sverige, Europa, Världen?! Hur många klasar bananer blir det egentligen? Veckovis, dagligen till och med? Hur hinner man ens producera alltihop? Och det lär ju oundvikligen vara en hel del som slängs.


Enligt Livsmedelsverket slänger ett vanligt svenskt hushåll bestående av två vuxna och två barn ca 4,3 kg mat varje vecka. Och jag identifierar mig i den statistiken, fastän mitt hushåll är mindre. Jag vet med mig att jag är nitisk med bäst-före-datumet, slänger ätbara rester och låter mat som kunde ha tillagats bli gammal. Samtidigt finns det folk som knappt har någonting att äta. Nä, jag mår illa.


Och det är inte bara matkonsumtionen som gör mig illa berörd. Den överkonsumtion som jag har dedikerat mitt liv till får mig att rysa. Kläder, smink, prydnadssaker, teknik och massor av annat onödigt.


Jag har kommit till insikt med att livet är så mycket mer än prylar, det är långt viktigare att uppleva, känna, resa, träffa nya människor, lära sig saker... Sådant som gör gott för själen. Och det kanske låter lite flowerpower men för mig är det en viktig insikt eftersom jag hade glömt det.


Nåväl, i den här bloggen tänkte jag dokumentera mina försök att bli mer klimatsmart. Jag börjar där jag kan helt enkelt och det får gå som det går. Tanken är att lägga om min vardag till att bli mer miljövänlig genom att konsumera mindre, miljösortera mer och på andra sätt hjälpa till. Till en början kommer fokuset att ligga på att vara mer matsmart.


RSS 2.0