Matsmart: Eget bake-off-bröd

Jag funderar på att försöka mig på ett eget bake-off bröd, alltså ogräddat bröd som man har i frysen. Det skulle vara rätt soft att ha nybakt bröd till frukost och dessutom är det ju smartare än att köpa bröd hela tiden. Det är väl egentligen jäsningen jag funderar på, om man ska ställa fram bullarna kvällen innan och i så fall att jäsa i kylskåp eller i rumstemperatur. Man orkar ju inte hålla på med jäsning på morgonen. Har ni tips uppskattas dessa, annars kommer jag helst enkelt att få testa mig fram.  

Matsmart: Inspiration på recept

Googlade runt lite och hittade lite klimatsmarta recept på Tasteline. Det är landslagskocken Carina Brydling som har skapat dessa recept och under varje recept hittar du en klimatkommentar. Kanske du också får lite inspiration? 
 
Några bra tumregler om man vill äta klimatsmart är att minska på köttkonsumtionen, köpa ingredienser efter säsong och att köpa närproducerade produkter (eftersom det minskar på transporterna). 
 
Jag blev särskilt sugen på palsternacka- och purjolökssoppa med knaprigt bacon, kanske till helgen.
 
 
 

Klimatsmart: Burkar

Tomatsåsen till ena pizzan gjordes på passerade tomater (+ tomatpuré och oregano). Men hela förpackningen med passerade tomater användes inte - så resten hamnade i ett par burkar. Ett tips när ni får en burk över, t ex från oliver eller rödbetor eller sylt, är att fylla upp en kastrull med varmt vatten och diskmedel och låta burken stå däri ett tag. När du sedan tar upp burken kommer etiketten att glida av utan problem. Det blir bra förvaring för olika såser. 
 
 
 
 

Matsmart: Pizzamodellen

Har ni sett Lantmännens briljanta kampanj: Pizzamodellen? Jag blev i alla fall starkt inspirerad och sprang genast hem för att se om vi hade några rester att bli av med. Det hela underlättades av att jag hade en färdig pizzadeg i frysen som bara väntade på att bli utkavlad.
 
Det blev två pizzor, den ena blev till mig och var med rödbetor, getost och solrosfrön. Den andra blev till sambon: Ost, hackad skinka och korv. Matlåda blev det också! Rekommenderar starkt att ni går in på Lantmännens sida och kollar in Pizzamodellen.
 
 
 
 

RSS 2.0