Matsmart: Fisk



Matsmart: Bilder från veckan


Matsmart: Broccolipasta

Matsmart: Falukorv med potatissallad


Matsmart: Ekonomi
Men den här veckan, och jag skyller det på att vi fick planera matsedeln i absolut sista minut (utanför Ica Maxis entré) ,så gick notan på 600 kr.
Det är för vi bara valde maträtter från ICA-appen utan att tänka på om vissa ingredienser kunde användas till två maträtter osv. Så jag är övertygad om att vi kommer att få slänga en halv purjolök, en salladsmix och en del annat som inte kommer att gå åt.
Men vi får se!
Matsmart: En uppdatering
Och förresten, om det saknas tillbehör till en lunch och ni inte hinner eller orkar koka nåt alternativ så kan man oftast ta med sig ett paket nudlar och koka i micron. Eller göra en ordentlig sallad.
Matsmart: Potatispaj


Matsmart: Morotssås

Matsmart: Makrillklämma

Matsmart: Kikärtsgryta


Matsmart: Mellis
Finn Crisps och mosad avokado med flingsalt på. En är med färskost på, det blev också gott.

Matsmart: Gårdagens mat


Matsmart: Middag och efterrätt
Jag gjorde en korvstroganoff idag, jag behövde bli av med en matlagningsgrädde som passerat bäst före-datumet med 7 dagar, vilket känns som ett gränsfall. Men det luktade och smakade helt okej och enligt ICA kuriren håller sig mjölk och grädde (öppnade förpackningar) upp till 7 dagar om de förvaras rätt.
Jag behövde även bli av med ägg och smör som jag haft i kylen rätt länge. Jag brukar behålla ägg nån månad efter bäst före-datumet och smör ungefär likadant (smör funkar även att frysa). Så jag gjorde kladdkakemuffins!
Matsmart: Laxwrap
Själv hade jag en del ugnstillagad lax, potatis, gräddfil och gräslök över från gårddagen. Jag lade allting på ett tunnbröd, skivade lite även en avokado och strödde flingsalt över skapelsen - och vips hade jag en god wrap till kvällsmålet!

En klimatsmart start
Bananer.
Japp, hela min världsbild blev rubbad på grund av bananer.
Det känns lite löjligt, banalt nästan, att säga att bananer var upphovet till mitt stora revelation-moment men så är det. Låt mig förklara:
Jag var inne på PrisXtras frukt- och grönsakssdisk och skulle välja ut lite smarrigheter ur naturens godisförråd när jag helt plötsligt noterade den enorma kvantiteten bananer som fanns för försäljning. Dessa fraktas alltså till min lokala PrisXtra ända från Långbortistan nånstans i fjärran.
Jag bara stod där och zoomade ut och zoomade ut i tankarna: Stockholm, Sverige, Europa, Världen?! Hur många klasar bananer blir det egentligen? Veckovis, dagligen till och med? Hur hinner man ens producera alltihop? Och det lär ju oundvikligen vara en hel del som slängs.
Enligt Livsmedelsverket slänger ett vanligt svenskt hushåll bestående av två vuxna och två barn ca 4,3 kg mat varje vecka. Och jag identifierar mig i den statistiken, fastän mitt hushåll är mindre. Jag vet med mig att jag är nitisk med bäst-före-datumet, slänger ätbara rester och låter mat som kunde ha tillagats bli gammal. Samtidigt finns det folk som knappt har någonting att äta. Nä, jag mår illa.
Och det är inte bara matkonsumtionen som gör mig illa berörd. Den överkonsumtion som jag har dedikerat mitt liv till får mig att rysa. Kläder, smink, prydnadssaker, teknik och massor av annat onödigt.
Jag har kommit till insikt med att livet är så mycket mer än prylar, det är långt viktigare att uppleva, känna, resa, träffa nya människor, lära sig saker... Sådant som gör gott för själen. Och det kanske låter lite flowerpower men för mig är det en viktig insikt eftersom jag hade glömt det.
Nåväl, i den här bloggen tänkte jag dokumentera mina försök att bli mer klimatsmart. Jag börjar där jag kan helt enkelt och det får gå som det går. Tanken är att lägga om min vardag till att bli mer miljövänlig genom att konsumera mindre, miljösortera mer och på andra sätt hjälpa till. Till en början kommer fokuset att ligga på att vara mer matsmart.